Over Houtplezier

putz-bucket-1290951_1920

Geef kinderen de ruimte om te pionieren. Ook tijdens corona.

Kinderen zijn pioniers. Ze hebben de ruimte nodig om nieuwe dingen te proberen, om zichzelf uit te dagen en hun energie kwijt te kunnen. Veel kinderen krijgen die ruimte ook tijdens corona nog in de speeltuin, terwijl andere kinderen er thuis het beste van proberen te maken. Daarover gaat deze blog. Over veilig spelen in de speeltuin én over mogelijkheden om je kind thuis uit te dagen. Want hoewel het RIVM aangeeft dat kinderen nog gewoon naar de speeltuin mogen; de keuze is nog altijd aan jou.

Kinderen tot en met 12 jaar oud mogen samen buitenspelen

Het RIVM is inmiddels redelijk duidelijk als het gaat om jonge kinderen: ze ondervinden bijna nooit klachten van het virus en dragen amper bij aan de verspreiding ervan, aldus hun site. Onder toeziend oog van hun opvoeders, mogen kinderen tot en met twaalf jaar dan ook gewoon met elkaar buitenspelen, al moeten we wel de intensiteit van het contact en de groepsgrootte beperken. Hoeveel kinderen bij elkaar dan wél veilig wordt geacht, dat wordt door het RIVM niet gespecificeerd. Daardoor kiezen ouders ieder hun eigen pad. Waar het ene kind naar de speeltuin mag, blijft het andere kind thuis. Lastig, maar begrijpelijk. Ook wij, de vaders en moeders van Houtplezier, kampen met die tweestrijd. Wat is veilig? Voor ons kind en hun omgeving? Buiten spelen of binnen blijven? Het is niet aan ons, als speeltoestellenbouwer, om daarover te adviseren. Dus volg de adviezen van het RIVM, gebruik je gezond verstand en heb begrip voor de keuzes die iedere ouder voor zijn eigen kind maakt. Want dit is iets waar we sámen in zitten.

Pionieren in de speeltuin

Als jouw kind ook nu op avontuur mag in de speeltuin, zijn er dingen die je kunt doen om extra veiligheid te bieden. Natuurlijk kies je een speeltuin waar het niet zo druk is en laat je je kind bij thuiskomst goed zijn of haar handen wassen, maar er is meer dat je kunt doen. Op materialen als plastic en roestvrijstaal kunnen virusdeeltjes in leven blijven. Het geluk is echter, dat het virus makkelijk om zeep te helpen is. Peter Molenaar; deskundige infectiepreventie bij het RIVM: “Het coronavirus is makkelijk dood te maken, omdat het slecht tegen warmte en vochtigheid kan. Natuurlijk kun je niet 100 procent weghalen. Maar met een warm sopje en zeep verwijder je zoveel virusdeeltjes, dat besmetting eigenlijk niet meer mogelijk is.” Dat zijn feiten waar we wat mee kunnen! In de Oosterparkwijk in Groningen zag ik daarvan een mooi voorbeeld. Buurtbewoonster Fransien Volgenant trekt met haar emmertje met sop de buurt in om speeltoestellen virusvrij te maken. Met de oproep “Met simpel soppen helpen we corona naar de knoppen” roept ze anderen op om haar voorbeeld te volgen. Ik vind het een prachtinitiatief! Het maakt speeltuinen een veiliger plek en bewijst dat wij Nederlanders er in coronatijd voor elkaar zijn. Ga je dus met je kind naar een speeltuin; houd je aan de regels van het RIVM én neem, net als Fransien, lekker een emmertje sop mee!

Pionieren in en om huis

Hoor jij bij de groep ouders die hun kind liever thuis houdt, ook dan zijn er tal van manieren om je kind de ruimte te geven. Ruimte voor hun fantasie, ruimte om te leren, ruimte om hun grenzen te verleggen en ruimte om eigenwijs te zijn. Corona is een tijd om creatief te zijn. Om inventief te zijn. Om activiteiten te bedenken die onze kinderen fysiek of mentaal uit te dagen. Hang een boksbal op, laat ze een vogelhuisje timmeren, maak een tof parcours door je woonkamer of tuin, laat ze een stop motion filmpje maken, zoek sportieve challenges op YouTube, laat ze een brief schrijven naar hun opa of oma, leef je samen uit in de keuken, bouw een tent, of geef ze zelf een opdracht die ze op wat voor manier dan ook uitdaagt. Maak van deze coronatijd, hoe verschrikkelijk ook, voor je kind en jou een toptijd. Een tijd waarin je sámen nieuwe dingen probeert; nieuwe werelden ontdekt. Een tijd waarin je samen pioniert en nieuwe herinneringen maakt. Heb jij toffe ideeën die ook andere ouders kunnen helpen? Deel ze hieronder! Samen maken we van deze moeilijke tijd, een onvergetelijke tijd.

Elias Zomer

Ontwerper Houtplezier

Share this post