Over Houtplezier

kloek bilinga

Vier redenen waarom wij geloven in Bilinga hardhout

“Jullie gebruiken tropisch hardhout?” Van de opgetrokken wenkbrauw die ik krijg als ik het vertel, word ik eigenlijk wel blij. Het laat zien dat wij consumenten tegenwoordig nádenken over de keuzes die we maken. Dat we serieus stilstaan bij de impact van ons gedrag en kritisch zijn over de herkomst én toekomst van onze grondstoffen. En precies dát; die opgetrokken wenkbrauw, dát is de belangrijkste stap naar verduurzaming! Bij Houtplezier gebruiken we inderdaad tropisch hardhout voor de bouw van onze Kloek speeltoestellen; Bilinga hardhout om precies te zijn. Een heel bewuste, weloverwogen keuze. Een keuze die ik in deze blog aan de hand van vier feiten zal onderbouwen.

1. FSC® gecertificeerd hardhout komt uit verantwoord beheerde bossen

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: FSC® gecertificeerde Bilinga hardhout komt uit verantwoord beheerde bossen. In deze bossen wordt onder strikte controle zeer selectief gekapt. Met de kap van oudere bomen wordt ruimte voor jongere bomen gemaakt. Omdat wij een eerlijke prijs voor ons hout betalen, wordt het oerwoud door de lokale bevolking gezien als een serieuze bron van inkomsten. De natuur wordt daardoor gekoesterd en niet platgebrand voor akkerbouw, palmolie- of sojateelt. Jaarlijks worden onze materiaalstromen streng gecontroleerd in FSC®-audits. Daarmee bieden we jou de garantie dat al onze toestellen ook echt zijn vervaardigd uit duurzaam beheerde bossen. Beloofd!

2. Bilinga hardhout biedt werkgelegenheid  

Een aantal van de verantwoord beheerde bossen bevinden zich in de Ivoorkust. Met een eerlijk loon leven complete dorpen van de lokale houtzagerij. Deze dorpen worden gecontroleerd en geholpen met basisbehoeften als eten, drinken, educatie en medische zorg. Daarnaast helpt het Wereld Natuurfonds met de instandhouding van flora en fauna, zodat dieren én mensen er hun leefomgeving kunnen opbouwen.

3. Een Bilinga speeltoestel gaat makkelijk 25 jaar mee

Feiten. Daar gaat het om. Iedere houtsoort heeft daarom haar eigen duurzaamheidsklasse die de aantasting door schimmels en bacteriën bij direct grondcontact weergeeft; wel zo handig bij ons vochtige klimaat! Zo voorspelt duurzaamheidsklasse vier dat het grenenhout van een willekeurig schommelsetje op Bol.com binnen 5 tot 10 jaar al aan het eind van zijn latijn zal zijn. Een professioneel speeltoestel van Robinia hardhout met duurzaamheidsklasse 1-2; zal 15 jaar of langer meegaan. Bilinga heeft echter de allerhoogste duurzaamheidsklasse (1) en zal door haar ongevoeligheid voor houtrot meer dan 25 jaar meegaan. Billinga hout wordt daarom volop gebruikt voor constructies in de waterbouw, zoals sluisdeuren, stuwen, steigers en bruggen. Én voor onze speeltoestellen! Bilinga gaat letterlijk door weer en wind.  

4. Een écht natuurlijke look

Bilinga hout is sterk, duurzaam, en geweldig mooi. Bij aflevering hebben onze houten Kloek speeltoestellen een warme gouden kleur die na verloop van tijd steeds grijzer en – als je het mij vraagt – ook mooier wordt. De kracht van de natuur. We kiezen ervoor om die kracht extra te onderstrepen door onze toestellen geen brave, gladde, ronde, gepolijste look te geven. Bij Houtplezier gaan we voor lekker robuuste, hoekige palen, stoere vormen en zichtbare constructies. De speelse nonchalance van een zelfgebouwd hut met de degelijkheid van een professioneel speeltoestel; dát is wat onze Bilinga speeltoestellen zo gaaf maken!  

Wil je meer weten over onze Bilingahouten speeltoestellen? Als ontwerper ervan, vertel ik je er graag vol trots over en denk ik met je mee over de ultieme oplossing voor jouw project!

Elias Zomer

Ontwerper Houtplezier

Share this post