Over Houtplezier

ontdekken bloemen

Het Groene Schoolplein: van mooi ideaal tot grauwe vlakte

Bij Houtplezier geloven we niet in kaders. Dingen waar je niet aan mag komen, keurige paden die je móet volgen of speeltoestellen waarin de fantasie van kinderen geen ruimte krijgt. Zulke kaders beperken kinderen. In hun verbeelding, in de ontdekking van hun eigen grenzen en in de manier waarop ze met elkaar omgaan. Daarom ben ik zo gek op Groene Schoolpleinen. Ze geven kinderen de ruimte. De vrijheid om eigen spelregels te bedenken, te rennen, lekker op onderzoek te gaan. Om de pioniers van de toekomst te worden! Ik vind het daarom jammer om te zien dat veel Groene Schoolpleinen ondanks al hun potentie toch een stille dood lijken te sterven…   

“Niet op het gras!”

Veel Groene Schoolpleinen ontstonden uit mooie idealen. Creatieve leraren die kansen zagen, ouders die enthousiast meehielpen en directeuren die subsidies wisten aan te boren. Gaaf. Helaas blijken veel van die groene idealen echter niet bestand tegen 200 paar enthousiaste kindervoeten. Zonder doordacht ontwerp, sterke planten en duurzame toestellen mondt het plein dat een magische ontdekkingsplek had moeten worden uit in een deceptie. Een kale vlakte waar “Niet op het gras!”, “Voorzichtig met de planten!” en “Pas op voor splinters!” wordt geroepen. Daarnaast staan veel scholen er niet bij stil dat een mooie natuur buiten ook bínnen wat natuur met zich meebrengt. Letterlijk. Maar gelukkig wordt er op veel plekken bewezen dat een Groen Schoolplein met een slim ontwerp, solide producten, goed beheer én enthousiaste kinderen wél een succesverhaal kan worden!  

Slim inrichten

Om een Groen Schoolplein de kans te geven om door de jaren niet zwakker en kaler, maar juist sterker en groener te worden, is het zaak om schoolpleinen met aandacht in te richten en goed te onderhouden. Het beste resultaat bereik je door open te staan voor elkaars specialisaties en ideeën. Leraren, ouders, maar ook kinderen kunnen bijvoorbeeld heel goed vertellen wat zij leuk vinden en van het plein verwachten. Als ontwerper weet ik die ideeën om te zetten in een verrassende mix waarin creatieve, cognitieve, sociale, constructieve en motorische vaardigheden geprikkeld worden. Een natuurlijke routing, goede zichtlijnen en de doordachte combinatie van verschillende speelwaarden zorgt ervoor dat iedere leeftijdscategorie lekker kan pionieren terwijl de natuur zich kan blijven ontwikkelen. In mijn ontwerpen speel ik bijvoorbeeld met elementen als waterlopen, zand- en kliedertafels, heuvels, verstopplekken, huisjes, tunnels, touwbruggen, onderzoeksplekken, glijbanen, moestuinen, zandtoestellen, schommels, zit- en leerplekken… Groene Schoolpleinen hebben zó veel mogelijkheden voor iedere leeftijd! En omdat we het plein sámen bedenken, is er veel draagvlak om die plek ook daarna sámen mooi te houden!  

Natuurlijke kwaliteit

Naast een gevarieerd ontwerp met goede routing, is het vanzelfsprekend belangrijk om voor duurzame kwaliteitsproducten te kiezen. Dat geldt zowel voor de beplanting, waarvoor we samenwerken met ervaren hoveniers, als voor de speeltoestellen. Speciaal voor natuurlijke omgevingen, ontwierp ik onze robuuste Kloek-serie; een gecertificeerd assortiment met 33 oerdegelijke toestellen voor natuurlijk spelen. Al onze producten worden door mijn collega’s in onze eigen fabriek gemaakt uit de beste kwaliteit FSC Billinga hardhout. Niet alleen beloven we daarmee dat we de natuur niet schaden, óók garanderen we dat de toestellen minimaal 10 jaar meegaan. 

Ook in 2030 natuurlijk spelen

Door de visies van kinderen, hoveniers, ontwerpers, beheerders, leraren en toestelbouwers samen te brengen, spelen onze kinderen ook in 2030 nog op de Groene Schoolpleinen waar we nu in investeren. Wil je meer weten over de natuurlijke, hardhouten Kloek-serie van Houtplezier? Kijk dan hier! Wil je je laten inspireren door een van de gaafste Groene Schoolpleinen die ik ontwierp? Je vindt hem hier! Uiteraard help ik ook jou graag met een ontwerp van een groot of klein Groen Schoolplein dat wél stand houdt! En die zandvoeten? Daarover heb ik ook nog wel wat tips! Bel of mail me gerust eens! 

Elias Zomer

Ontwerper Houtplezier

Share this post