Over Houtplezier

bladeren

Springen, rennen, klauteren en klimmen in coronatijd

Het NUSO; de branchevereniging voor het behoud van buurtspeeltuinen zegt in haar aangescherpte coronaprotocol: NUSO adviseert haar leden de speeltuinen te openen, zodat kinderen en jongeren voldoende ruimte hebben om buiten te spelen en bewegen.” Een advies waar wij ons – na ook zelf een tijd tussen hyperactieve kinderen thuis te hebben gewerkt – volledig in kunnen vinden. Want juist nu is spelen belangrijker dan ooit!

Kinderen mogen nog steeds buitenspelen

Hoewel we allemaal wat zoekend zijn, is de spelrelgel sinds de aangescherpte maatregelen van 3 november 2020 feitelijk onveranderd: kinderen mogen lekker buiten spelen! Natuurlijk gelden daarbij wel de algemene corona-regels: niet meer dan twee volwassenen bij elkaar, vermijd drukte, nies en hoest in je elleboog, was vaak je handen met zeep en blijf vooral thuis met klachten. Daarnaast is het vanzelfsprekend aan de speeltuin of gemeente om te bepalen of een speeltuin veilig open kan. Maar… over het algemeen mogen onze kinderen hun energie nog lekker kwijt in de speeltuin!

Energiemanagement

Twee maanden lang waren de scholen door corona dicht. Ook wij van Houtplezier mochten onze kids in die tijd thuis lesgeven en entertainen terwijl we daarnaast ook zelf wat werk probeerden weg te werken. Sinds die tijd weten wij als geen ander… kinderen móeten hun energie kwijt. Om zich te kunnen concentreren. Om niet mee te gaan met de massale gewichtstoename die met deze coronaperiode gepaard lijkt te gaan. En vooral om het thuis een beetje gezellig te houden. Een flink potje rennen, klimmen, klauteren, glijden, springen en schommelen per dag doet wonderen. Voor onze kinderen. Én voor hun ouders. 

Het voorbeeld van Leiden en Kidsproof

In augustus 2020 nam de gemeente Leiden een stoer besluit. Ze kondigden aan dat ze al haar 15 speeltuinen vrij toegankelijk maakten voor kinderen. Hekken werden geopend, toezicht werd geminimaliseerd en – in ruil voor een compensatie voor de verenigingen – werden alle speeltuinen tijdelijk openbare speelgelegenheden. De ultieme uitkomst in corona-tijd. Ook de website Kidsproof kwam met leuke ideeën. Op hun website vol uit-tips voor kinderen plaatsten zij een lijst met 40 dingen die je buiten kunt doen met kids in coronatijd. Op nummer één van de lijst staat een toffe speeltuintocht. Een tour op de fiets langs steeds nieuwe, onbekende speeltuinen, zodat kinderen steeds een nieuwe wereld kunnen ontdekken. Prachtig! Let overigens wel op dat een aantal van de geopperde tips, zoals het bezoeken van een museum, sinds de nieuwe aanscherping zeker tussen 3 en 18 november even van de baan zijn.

Blijf spelen!

Buiten zijn, bewegen en ontdekken. Het blijven belangrijke factoren in een lekker leven. Dingen die jong, maar zeker ook oud(er), gewoon nodig hebben in coronatijd. Probeer niet te blijven hangen achter die laptop, tablet of met chips op de bank, maar trek erop uit! Speel! Ontdek! Beweeg! Ga naar buiten; juist nu! Er zijn gelukkig tal van plaatsen waar we op een gezonde manier afstand tot elkaar kunnen houden en lekker kunnen ravotten. Blijf spelen; zéker in corona-tijd!

Elias Zomer

Ontwerper Houtplezier

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email