Over Houtplezier

WhatsApp Image 2020-05-28 at 11.17.08 (1)

Uitdagingen zetten onze radertjes in beweging

De mooiste werkdagen? Dat zijn de dagen waarop onze klanten en partners ons lekker uitdagen. Een hoekje in de speeltuin waar ze niet helemaal uit komen, een budget dat onmogelijk lijkt, of de vraag naar een speeltoestel dat nog niet bestaat. Zulke verzoeken zetten mij en mijn collega’s aan. Ze stimuleren onze creativiteit. Prikkelen om lekker buiten de kaders te denken. We zijn supertrots op onze collectie seriematige speeltoestellen, maar zijn ook blij met de organisaties die nét even wat anders willen. Nijha is zo’n bedrijf. Als dealer van onze natuurlijke Kloek-serie, vroegen zij ons om die lekker stoere stijl door te zetten in een nieuwe toren voor de Gemeente Amsterdam. Doen we graag!

De vraag uit Amsterdam

Midden op een Amsterdams speelplein, stond al jaren een grote speeltoren met glijbaan. De buurtkinderen vonden hem prachtig. Groot was dan ook de teleurstelling toen de constructie niet meer aan de normen bleek te voldoen. Afgekeurd. Alleen de glijgoot mocht blijven. De gemeente benaderde Kloek-dealer Nijha voor het maken van een nieuwe stoere hardhouten krachtpatser waarin de bestaande metalen glijgoot een mooi plekje kreeg. Samen met onze houtbouwers stortte ik me op deze leuke vraag!  

Het ontwerp van Houtplezier

Kort na deze vraag, presenteerden we het 3D-plan dat perfect paste bij de wensen van de gemeente. Een lekker robuuste hardhouten toren, die door de afstand tussen de latten wél stoer, maar niet massief werd. De toren heeft drie verdiepingen met verspringende klautergaten en touwen, waardoor kinderen zich een weg naar boven kunnen banen. Niet alleen degelijker, maar ook nog eens véél spannender dan het toestel dat er stond! Via hun vertrouwde glijbaan kunnen ze vervolgens weer lekker naar beneden roetsjen. De gemeente vond het ontwerp prachtig, dus we mochten aan de slag!

Aan de slag in de werkplaats

In de werkplaats bogen mijn collega’s Marco en Harry zich over de realisatie van het nieuwe ontwerp. Marco: “Een nieuw product is altijd leuk! Het bouwen en het uitproberen, das mooi werk! Langzaam zie je het resultaat dan ontstaan. En als het dan precies uitvalt zoals bedacht, ook met de bestaande glijbaan; dat is super gaaf!”

De toren in Amsterdam

Na een periode flink aanpoten in de fabriek, werd de nieuwe toren met bestaande glijbaan naar Amsterdam gebracht en vakkundig gemonteerd. Omdat het een uniek product is, wordt het toestel op locatie gekeurd. Marco: “Op papier is het natuurlijk perfect uitgedacht en we hebben het met zorg gebouwd, maar doordat we werken met natuurmateriaal, kan de maatvoering nét iets afwijken. Dus ook voor ons is die keuring wel spannend ja.” Inmiddels is het keurrapport binnen en hebben de kinderen in de Amsterdamse buurt hun glijbaan terug. Mét de extra spannende nieuwe toren!

Terugblik op het resultaat

Marco kijkt tevreden naar de foto’s van zijn bouwwerk in de grote stad: “Hij is super geworden. Hij oogt mooi robuust, heel natuurlijk.” Geïnspireerd door dit project, borrelen er in de werkplaats al meteen volop ideeën voor nieuwe toestellen binnen de Kloek-serie. Marco: “Het ontwerp is heel slim, echt een mooie basis voor de toekomst. Doordat hij niet onnodig gecompliceerd is, kunnen we deze toren heel goed in verschillende hoogtes bouwen en aan elkaar schakelen. Zo kun je eindeloos combineren en een compleet speelterrein vullen. Dit ontwerp heeft zó veel kansen, dit gaan we vast veel vaker bouwen!”

Daag ons uit! Juist nu!

Opdrachten als deze zijn prachtig. Ze prikkelen ons om vérder te denken. Om buiten de gebaande paden te stappen. Om te spelen. En dat is wat we het allerliefste doen. Opdrachten als deze zetten radertjes aan die weer een volgend idee in beweging brengen. Zo werkt dat in ons team! Dus heb je een uitdaging die onmogelijk lijkt? Maak het ons lekker moeilijk, daar houden we van!

Elias Zomer

Ontwerper Houtplezier

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email